Toespraak

Het houden van een persoonlijke toespraak op een afscheid kan u helpen bij de verwerking van het verlies en bijdragen aan een waardevol afscheid… Het goed onder woorden brengen van uw emoties is echter niet altijd gemakkelijk.

Wij helpen u graag op weg met de voorbereiding én het schrijven van een afscheidstoespraak met deze “acht stappen”.

1: Praat met familie en vrienden

2: Haal herinneringen op

3: Stel vragen

Probeer op een rustige plek uw herinneringen op papier te zetten. Uw eigen gevoelens maken de toespraak héél persoonlijk…

4: Wat wilt u beslist vertellen, of beslist niet.

Stel uzelf de vraag wat u wilt vertellen in uw toespraak en probeer dat zo kort mogelijk te formuleren in een kernboodschap.

Neem alle aantekeningen door en zoek naar verhalen, anekdotes en herinneringen die deze kernboodschap ondersteunen en verduidelijken.

5: Begin met schrijven

U kunt nu beginnen met het schrijven van uw toespraak. Dit wordt de eerste grove versie… Hoe moeilijk het ook is, u kunt het beste gewoon beginnen!

6: Hoe komt mijn toespraak over bij anderen

Als u gaat spreken in een aula, kerk of andere grote ruimte, dan is de akoestiek anders dan bij u thuis. Bij het gebruik van een geluidsinstallatie is het aan te bevelen om de zinnen in blokjes te delen. De tekst komt dan vaak rustiger over bij degenen die naar u luisteren.

Oefen hardop…! Niet voor de spiegel, maar juist voor de naaste familie en vrienden… Dit helpt u om de ergste emotie en spanning alvast een beetje kwijt te raken…

7: Tips voor de toespraak tijdens het afscheid

Gebruik een groot en duidelijk lettertype
Verken de zaal vóórdat er mensen zijn;
Probeer, indien mogelijk, vooraf de geluidsinstallatie uit;
Spreek duidelijk in de microfoon én praat langzamer dan normaal;

8: Geef de uitvaartbegeleider uw toespraak

Geef een exemplaar van uw toespraak aan ons óf een aanwezige vriend. Wanneer u toch door emoties overmand raakt, kunnen wij of zij het op ieder moment van u overnemen.

Uiteraard kunnen wij, wanneer u dat wenst, uw toespraak in zijn geheel namens u voorlezen.