Begraven of cremeren

Er is één zekerheid in ons leven en dat is dat we ooit eens komen te overlijden. Er moet dan een keuze gemaakt worden tussen het begraven van de overledene of het cremeren. Meestal is deze keuze bij leven al gemaakt. Bij begraven is het dan zaak om te kiezen wat voor graf en welke begraafplaats. Kiest men voor een Algemene Begraafplaats, dan maakt het niet uit in welke gemeente deze is gevestigd. Algemene Begraafplaatsen zijn meestal eigendom van de gemeente.

Wil men kiezen voor een bijzondere begraafplaats, welke meestal eigendom zijn van een kerkgenootschap, dan zijn daar andere regels voor wat betreft de toelating. Wel kennen zowel Algemene- als bijzondere begraafplaatsen dezelfde soorten graven.

Algemeen graf

Een algemeen graf, deze wordt doorgaans uitgegeven voor de periode van 10 jaar en kan niet worden verlengd. De begraafplaats is de rechthebbende van de Algemene graven. Na 10 jaar worden deze graven geruimd.

Natuurbegraafplaatsen

Er is ook de mogelijkheid om begraven te worden op een natuurbegraafplaats. In het oosten en zuiden van het land kon dit al langer. In Noord-Holland is in 2020, nabij Alkmaar, Natuurbegraafplaats Geestmerloo, gerealiseerd.

Familiegraf of huurgraf

Een familiegraf of huurgraf wordt doorgaans uitgegeven voor de periode van 10 of 20 jaar. Na het verstrijken van deze periode kan deze verlengd worden voor meestal weer 10 jaar.

Cremeren

In de nabije omgeving zijn verschillende crematoria. Elk crematorium heeft zijn eigen sfeer, stijl en mogelijkheden. Wij adviseren u graag bij het maken van een keuze die bij u past.

Per locatie belangrijke specificaties:

Wilt u een afscheid niet laten plaatsvinden in de aula van een begraafplaats of crematorium, dan zijn verschillende alternatieven te bedenken.